ŽUPE I DEKANATI
Zadarske nadbiskupije
Povratak na Zadarska nadbiskupija

Web stranica Zadarske nadbiskupije

POPOVIĆI – župa sv. Ante Padovanskog, ustanovljena 1782.

Popovići su staro naselje 6 km sjeverozapadno od Benkovca napučeno  hrvatskim stanovništvom već od 7. st., a dobili su  ime u 15. st. po hrvatskom vitezu Dragojlu Popoviću. Spominje se u jednom dokumentu Sv. Krševana u Zadru, iz 1514. godine, a živjelo je tada u tom naselju oko 150 katolika. U Popovićima se nalazio stari hrvatski grad Otavac, koji su 1523. zauzeli Turci.  Stanovništvo je tada prebjeglo u blizinu Nina. U župi se nalaze dvije crkve: sv. Mihovila, arhanđela, i sv. Antuna Padovanskoga. Ninski biskup Juraj Parčić pohodio je 1694. crkvu sv. Mihovila i zapisao da se nalazi jednu milju udaljena od mjesta, te da je uska i slabo pokrivena. U njoj nema slike, tabernakula, krsnog zdenca i svetog posuđa. Tu se zadržao jedan dan i podijelio krizmu dvadeset i trima krizmanicima, od njih su petorica  bila Mitrovići iz Zelengrada. Stanovništvo se bavi stočarstvom, zemljoradnjom te vađenjem i obrađivanjem pločastog kamena.U knjizi dra Jerka Bezića “Razvoj glagoljaškog pjevanja na zadarskom području”, Zadar, 1973., nalazi se cjelovita notna transkripcija Glagoljaške pučke pjevane mise, snimljene u Popovićima 1963. godine.

Župni ured: Popovići, 23420 BENKOVAC, grad Benkovac.
Župnik: Don Damir Šehić, (Trg kardinala A. Stepinca 14, 23420 Benkovac; tel. (023) 681-114); mob. 091-739-6200
Matice od 1826.
Stn.: 209

Župna crkva sv. Ante Padovanskog. Sagrađena je u 18. stoljeću, obnovljena je 1967., za vrijeme srpske agresije tijekom jeseni 1991. unutrašnjost crkve je oštećena, a inventar uništen. Crkva je obnovljana od 1997. – 2001. U njoj je na glavnom oltaru kip sv. Ante od poliestera; kameni oltar prema puku; na oltaru sa strane kip sv. Josipa, također od poliestera; kamena krstionica. Zvonik-preslica s dva zvona.

Sv. Mihovila ark. Na groblju, s četvrtastom apsidom. Potječe iz 12. stoljeća, a u njoj je bio kameni natpis iz godine 1609. Bila je prva župna crkva u Popovićima. Za vrijeme srpske agresije, tijekom jeseni 1991. hotimičnim miniranjem je razorena, a groblje oko nje, s više naslaga grobova i nekoliko stećaka oskvrnjeno. Još uvijek ruševina.

Uznesenja BDM. Ostali su dijelovi grobnih ploča iz 14. st. po čemu  se  zaključuje  da je bila i starijeg postojanja, spominje C. F. Bianchi.

Uz župnu crkvu izgrađena je nova tipska župna kuća.

Leave a Reply

Your email address will not be published.