ŽUPE I DEKANATI
Zadarske nadbiskupije
Povratak na Zadarska nadbiskupija

Web stranica Zadarske nadbiskupije

MEDVIĐA –

župa Prikazanja BDM, ustanovljena 1755. 

 

Mjesto Medviđa bilo je naseljeno od davnih rimskih vremena, što potvđuju dva antikna grada, Hadra i Sidrona, a jamči pronađeni kamen (1905.) koji uređuje granice između tih gradova. U mjestu su zabilježeni i lokaliteti: Gradina i Manastirina. Godine 1527. Medviđa s okolnim mjestima pada pod Turke, a oslobođena je 1647. i 1683. pod zapovjedništvom serdara Stojana Jankovića i zadarskog plemića Šimuna Bartolazzija. Ime Medviđa vjerojatno dolazi po harambaši Madi Milkoviću kojemu je generalni providur Dolfin godine 1693. povjerio naseljavanje i dodjelu zemljišta u Krmpotama i Parčićićima. Kad je ninski biskup 1696. pohodio crkvu sv. Ivana, konstatirao je da je skoro porušena i udaljena od mjesta 2 milje. Dvije godine kasnije dobro je pokrivena, ali potpuno ogoljena i bez ičega, te je naredio da se nabave potrebne stvari i pod crkve poravna. Godine 1710. prigodom biskupova pohoda zapisano je da je oltarna menza kamena, povrh četvrtastog postolja, a na menzi je prijenosni oltar (altare portabile), dok je na zidu slika sv. Ante Padovanskog i drveni križ. Crkva je skoro četvrtasta, a kapela presvođena, pokrivena drveninom. Na zvoniku nema zvona. Župa Medviđa osnovana je 1855. godine, kada je podignuta i župna crkva Prikazanja BDM. Župu sačinjavaju naselja Medviđa i Zelengrad. Etnomuzikolog Jerko Bezić snimio je magnetofonom Glagoljašku pučku pjevanu misu u Medviđi 1963. godine za potrebe Akademije (danas u Fonoteci Instituta za folklor u Zagrebu).

Župni ured: Medviđa, 23450 OBROVAC, grad Obrovac.
Župnik:  don Krešo Ćirak (Obrovac), tel/faks: 689-226; mob. 098-906-7223; e-mail: kreso.cirak1@zd.t-com.hr
Matične knjige krštenih od 1810., vjenčanih od 1825., a umrlih od 1855.
Škola: osnovna – ne radi.
Stn.: 199

Župna crkva Prikazanja BDM. Podignuta je 1855. Imala je samo jedan oltar. Bila je obnovljena 1990., ali su je 1991. srpski pobunjenici i JNA miniranjem teško oštetili, a zatim zapalili. Obnovljena je 2002. godine, a posvetio ju je nadbiskup Ivan Prenđa. U crkvi se nalazi kameni oltar prema puku i kameni oltar s olatrnom palom Prikazanja BDM.

Crkva sv. Ivana Krstitelja. Prvotna župna crkva iz 1694. koja je u prošlosti imala i ekumensku ulogu (u crkvi su dva oltara, “grčki” i “latinski”), u Domovinskom ratu lakše je oštećena. Nalazi se na groblju. Pokrivena gredama i kamenim pločama.

Crkva sv. Ivana Krstitelja, 12. st., Medviđa

 Crkva sv. Ivana Krstitelja, 12. st.

 

 Crkva sv. Ilije. Nalazi se u Parčićima. To je srednovjekovna starohrvatska jednobrodna crkva s polukružnom apsidom. Crkva je u trošnom stanju. Krov je obnovljen 2003. Oko crkve je groblje.

 

 

 

 

 

 

 Župna kuća izgrađena je 1887., nju su 1941. godine zapalili četnici i teško  ju oštetili. Godine 1999. uz ruševine stare župne kuće izgrađena je manja nova župna kuća u čijoj se dvorani, do obnove župne crkve, slavila sveta misa.

Iz tiskovnih medija:
Obljetnica pokolja u Medviđi, zadarski list, 14. 02. 2011.  >  oblj medvidja

Leave a Reply

Your email address will not be published.