ŽUPE I DEKANATI
Zadarske nadbiskupije
Povratak na Zadarska nadbiskupija

Web stranica Zadarske nadbiskupije

VISOČANE – župa sv. Ante Padovanskog, prvi se puta spominje 1446.

Župa Visočane spada  u red najstarijih u Ravnim kotarima, a spominje se u spisima iz 15. st. (1446.) uz ime župnika Mate Strike. U župi je nekoć postojala religiozna kongregacija, nazvana Brašćina, u crkvi sv. Ante s titulom Duha Svetoga. Sastojala se od 25 svećenika i 8 laika. Na čelu im je bio vikar, koji je imao i svoga kancelara. Bavili su se dobrotvornim radom. Bila je osnovana i potvrđena 1702. Ta mala seoska župa kroz svoju dugu povijest iznjedrila je svojoj Crkvi i hrvatskom narodu 15 svećenika, od toga su dvojica živući, a najpoznatiji od svih bijaše isusovac i profesor, hrvatski književnik i prosvjetitelj Josip Milunović iz godine 1759.  Župa se sastoji od tri zaseoka ili varoši.

Stanovništvo se bavi zemljoradnjom, stočarstvom i radi u Zadru.

Godine 2002. don Ivan Kevrić, župnik i domaći sin, izdao je monografiju “Visočane” u kojoj se nalazi povijest župe, popis svećenika iz Visočana i svećenika koji su bili župnicima u Visočanima, povijest školstva, popis obitelji  i njihovo podrijetlo, dnevnik Domovinskog rata te etnografski prilozi. Promocija je održana pred mjesnom školom u Visočanima. Tri godine kasnije, 2005. izdao je i “Visočane II”.

 Župni ured Sv. Ante Padovanskog, Visočane, 23241 POLIČNIK, tel. (023) 354-045, općina Poličnik.

Župnik: don Zvonimir Čorić

Matice se vode od 1712.

Škola: područna osnovna škola.

Stn.: 396

Župna crkva sv. Ante Padovanskoga przn. Nalazi se u srednjem varošu, a  potječe iz 18. st. Produžena je 1875. za vrijeme župnika don Josipa Totha, i od tada je u sadašnjem obliku. Obnovljena je 1896. za župnika don Mate Zorića. Ponovno je temeljito obnovljena godine 1986. Crkva je jednobrodna sa sakristijom; glavni oltar mramorni sa svetohraništem i drvenim kipom sv. Ante Padovanskoga; kameni oltar prema puku; drveni kip sv. Mihovila, arkanđela na stalku (kopija orginala koji se nalazi u SICU); drveni kip Bezgrješnog začeća BDM– oba kipa na stalku; kamena krstionica i kamena škropionica.

Ima zvonik-preslicu s dva zvona. Jedno je zvono uništeno za potrebe I. svjetskog rata, a drugo je nabavljeno 1988.

Sv. Mihovila ark. Iz 12. st., nalazi se kilometar sjevernije na mjesnom groblju. Više stoljeća služila je kao župna crkva, a najvrjednije što je u njoj sačuvano, to je zvono iz 1497. godine, jedno od najstarijih sačuvanih u Dalmaciji. Obnovljena je 1977. U crkvi je oltar kameni prema puku i drveni kip sv. Ante Padovanskog.

“Gospe od Puta”. Kapelica u istočnom dijelu župe na cesti prema Poličniku podignuta je 1988.

Župna kuća starijeg je datuma (18. st.), temeljito obnovljena te proširena od 1996. do 2000., s novouređenom dvoranom.