ŽUPE I DEKANATI
Zadarske nadbiskupije
Povratak na Zadarska nadbiskupija

Web stranica Zadarske nadbiskupije

SUHOVARE – župa sv. Ante Padovanskoga, spominje se u vrijeme hrv. kraljeva   u 10. st.

 Jugoistočno od Poličnika, a zapadno od Zemunika, Suhovare se spominju u dokumentu iz 1070. kao posjed samostana sv. Krševana u Zadru. Svetokrševanskim benediktincima isti posjed potvrđuje papa Celestin III. bulom iz 1195. i herceg Andrija ispravom iz 1198. Još jednom u ime kralja Ludovika Anžuvinca herceg Karlo Drački godine 1358. utvrđuje da Suhovare “sa svim svojim ljudima, jobagionima i svojim pravima koja pripadaju tom selu po posebnom odobrenju katoličkih ugarskih kraljeva” pripadaju opatu, crkvi ili opatiji sv. Krševana. Suhovare su godine 1571. ognjem i mačem zauzeli Turci ali su ih nakon žestokog otpora 1647. morali napustiti i predati Venecijancima, koji spališe utvrdu od koje su ostali samo zidovi. Uskoro se vraćaju prvi stanovnici, koji obnavljaju svoja staništa, podižu malu crkvicu i osnivaju početkom 18. st. župu u kojoj se prvi župnici spominju od godine 1720.

Godine 1963., etnomuzikolog Jerko Bezić magnetofonom je snimio Glagoljašku pučku pjevanu misu u Suhovarama, uživo na nedjeljnoj misi, te seosko kolo i pučke napjeve (snimak u Hrv, akademiji znanosti i umjetnosti, Zagreb, te u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu).

Stanovništvo se bavi poljoprivredom.

 Župni ured Suhovare, 23241 POLIČNIK, općina Poličnik.

Upravitelj: don Zvonimir Ćorić (Poličnik), tel. 354-165.

Matice se vode od 1826.

Škola: osnovna (4 razreda).

Stn.: 651

Župna crkva sv. Ante Padovanskoga. Sagrađena je 1937. U Domovinskom ratu je teško oštećena, i temeljito obnovljenu 2000. godine, blagoslovio je nadbiskup Ivan Prenđa. Crkva je jednobrodna sa sakristijom; glavni oltar drveni oštećen za Domovinskog rata, sada u obnovi; drveni oltar prema puku; u niši kip Gospe Lurdske od terakote; drveni kip sv. Ante Padovanskog na postolju; zvonik-preslica s dva zvona. Godine 2003. sagrađen je novi zvonik i dobavljena tri nova zvona.

Sv. Ante Padovanskoga, na groblju, iz 10. st. Glavni oltar kameni sa svetohaništem; zvonik-preslica s jednim zvonom.

Župna kuća: nema je.