ŽUPE I DEKANATI
Zadarske nadbiskupije
Povratak na Zadarska nadbiskupija

Web stranica Zadarske nadbiskupije

PLOČE – župa sv. Petra apostola, ustanovljena  1. 1. 1990.

Zadarsko naselje Ploče nastalo je doseljenjem dviju skupina (kolonija) katoličkih obitelji, izbjeglih iz Albanije pred turskim zulumom, iz okolice Skadarskog jezera, zbog katoličke vjere, zauzimanjem i zaštitom zadarskog nadbiskupa Vicka Zmajevića (1713.-1749.). Do 1856. Ploče su pastoralno bile povjerene župi Arbanasi, a od tada su pripojene župi Dračevac. Svoje samostalno groblje izgradili su tek 1982. Nakon II. svjetskog rata otvorena je kapelica na Pločama, posvećena apostolskom prvaku sv. Petru, a otvorio ju je svećenik don Mihovil Perović, rodom iz Arbanasa.

Župni ured Sv. Petra, Trg sv. Petra bb – Ploče, 23000 ZADAR, tel. 341-325, faks: 343-327, grad Zadar.

Župnik: mr. don Gašpar Dodić (e-mail: gaspar.dodic@si.t-com.hr )

Matične knjige od 1990.

Škola: područna osnovna škola.

Stn.: 1700

Župna crkva sv. Petra ap. Godine 1989. na Pločama je podignuta nova crkva, koju je posvetio nadbiskup Marijan Oblak 1989. godine. Crkva je jednobrodna građevina s povišenim svetištem i do njega sakristijom; dva drvena kipa: sv. Petra apostola i Marije Kraljice Mira; zvonik s tri zvona.

Župna kuća s atomskim skloništem, vjeronaučnim prostorijama i crkvom sačinjava nedjeljivu cjelinu.

Za Domovinskog rata crkva i župni stan oštećeni su neprijateljskim projektilima i raketiranjem. Crkva je popravljena, nabavljene su nove klupe i postaje križnog puta.