ŽUPE I DEKANATI
Zadarske nadbiskupije
Povratak na Zadarska nadbiskupija

Web stranica Zadarske nadbiskupije

BIBINJE – župa sv. Roka, ispovjednika, ustanovljena 1713.

Naselje i općinsko sjedište, leži na obali Zadarskog kanala, 5 km jugoistočno od Zadra. Mjesto je bilo naseljeno već u rimsko doba (ostatci građevina s mozaičkim podom, dijelovi rimskog vodovoda). U srednjovjekovnim izvorima spominje se kao Bibanum prvi put 1250. Pri popisu pučanstva 1527. razlikuju se Velike Bibinje sa 42 stanovnika i Male Bibinje sa 49 stanovnika. Velike Bibinje su vjerojatno Staro Selo, okupljeno oko crkvice sv. Ivana na kraju poluotoka. Male Bibinje su dodatak Starom Selu, a podigli su ih došljaci s Petrine. Oni su sazidali i crkvu sv. Roka, zaštitnika od kužnih bolesti koje su u to doba harale. Ta je crkva za ratova rušena i obnavljana. Župna crkva sv. Roka, zaštitnika, posvećena je 11. listopada 1674. za župnika don Šime Berlovića i zadarskog biskupa Ivana Ev. Parzaga. Brojni sinovi i kćeri ovog mjesta žive u dalekoj Australiji, Americi, Kanadi i u drugim zemljama.

Izvrsne podatke o župi Bibinje kroz povijest nalazimo u knjizi A.S. Gverića Iz prošlosti Bibinja, Zadar 1999.

Bibinje su do sada dali 36 svećenika, od kojih je 12 živućih.

Stanovništvo Bibinja pretežno je  radničko, a bavi se još poljoprivredom, vinogradarstvom i turizmom.

Župni ured, Obala don Marka Sikirića bb, 23205 BIBINJE, tel/fax: (023) 261-031, općina Bibinje.

Župnik: Don Roland JELIĆ,(privremeni upravitelj župe) mob. 095-197-7518

U župi djeluju sestre Karmelićanke Božanskog Srca Isusova (Samostan sv. Obitelji, Trg Velike Gospe 1, 23205 Bibinje; tel/faks: 263-181; e-mail: karmel.bibinje@zd.t-com.hr ).

Matice od 1713.

Škola: osnovna.

Stn.: 3923

Stara župna crkva sv. Roka isp. Jednobrodna sa sakristijom; tri oltara: glavni mramorni sa svetohraništem i palom na kojoj su prikazani Bogorodica sa sv. Rokom i sv. Šimom; mramorni oltar prema puku s ambonom; Gospin s drvenim kipom Gospe Lurdske; drveni kip sv. Roka; gipsani kipovi Srca Isusova, sv. Josipa i sv. Ante – sva četiri kipa u nišama; škropionica u zidu kraj velikih vratiju; zvonik-preslica s dva zvona.

Novu župnu crkvu Uznesenja Marijina posvetio je nadbiskup Marijan Oblak, 1985. Crkva je jednobrodna sa sakristijom, kriptom i atomskim skloništem; kameni oltar s ambonom; kamena krstionica i škropionica; kip Majke Božje (Uznesenje) u svetištu; svetohranište intarzija umjetnika  Milana Nadinića a dar mons. P. Kera. Uz crkvu je zvonik s pet zvona.

Sv. Ivana Krstitelja (Rođenje). U selu, nedaleko župne crkve. Potječe iz 15. st. Sada je u njoj izložba crkvenog suđa i posuđa, crkvenog ruha i ostalih crkvenih predmeta. U njoj je obnovljen drveni oltar, u sredini Gospa s Djetetom, a sa strane sv. Petar i sv. Ivan,  zaštitnici Bibinja.

Sv. Ivana Krstitelja (Glavosijek). Na Punti, iz 12. st. Obnovljena 1988. ima mali oltar u apsidi, prema puku. Na pročelju je kopija natpisa koji se sada nalazi nad vratima sela u Sukošanu.

Svih Svetih. Na groblju, izgrađena 1996. Ima kameni oltar prema puku i jedno zvono na malom zvoniku.

Sv. Petar ap. U nekadašnjem naselju Petrina, sada se vide samo temelji, ostatci groblja i nekoliko stećaka.

Župna kuća iz 1889. Temeljito obnovljena i dograđena 1975.