ŽUPE I DEKANATI
Zadarske nadbiskupije
Povratak na Zadarska nadbiskupija

Web stranica Zadarske nadbiskupije

 POLJICA

Župni ured: Poljica, 23235 VRSI, grad Nin.
Upravitelj: don Boris Pedić (Vrsi), tel. 360-062, mob. 091-505-6216

Poljica je župa sv. Mihovila, arhanđela, ustanovljena 1687. Leže u sjeverozapadnom dijelu Ravnih kotara, 13 km jugoistočno od Nina. Ime vjerojatno dolazi od položaja mjesta okruženog plodnim poljima. Nije, međutim, isključeno mišljenje da su mu to ime dale obitelji doseljene iz splitskih Poljica, koje su u 15. stoljeću napustile zavičaj i doselile se na teritorij ninskog distrikta, gdje su na ruševinama jednog od Turaka spaljenog staništa podigli svoje domove davši mjestu ime Poljica, za uspomenu na napuštenu domovinu. U vrijeme mletačko-turskih ratova Poljica su pogranično mjesto ninskog distrikta, kojim upravlja kapetan. Sačuvani su stari misni napjevi. Glagoljaška pučka pjevana misa snimljena je 1964. godine (akad. Jerko Bezić). Mnoge su obitelji pošle u prekooceanske zemlje. Oni koji su ostali bave se zemljoradnjom. Matice se vode od 1787. Škola: područna osnovna škola. Stanovnika: 945.

Župna crkva sv. Mihovila ark. Podignuta je 1857., obnovljena 1921. i temeljito restaurirana u vremenu od 1979. do 1987. Crkva je jednobrodna sa sakristijom; glavni oltar mramorni sa svetohraništem i drvenim kipom sv. Mihovila; drveni oltar prema puku; drveni kipovi Srca Isusova i Gospe Lurdske; dvije kamene škropionice; stara kameno-gipsana krstionica. Novi zvonik na pročelju podignut je 1985. i na njemu dva zvona nabavljena 1923. Prva župna crkva bila je također posvećena sv. Mihovilu, arhanđelu. Kako je s vremenom došla  u ruševno stanje, podignuta je nova na čast Uznesenja BDM, koja se pokazala neprikladnom pa se odlučilo za gradnju nove iz temelja. 

 Župna kuća obnovljena 1906. Nalazi se u trošnom stanju. Vapi za obnovom.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

 Nova filijalna crkva sv. Petra u Žeravi.  Zalaganjem župnika don Tihomira Vulina, godine 2010. podignuta je crkva sv. Petra, apostola, u zaseoku Žerava. Više od polovicu sredstava osigurao je Grad Nin, projektni ured Željka Predovana besplatno je projektirao i nadgledavao radove, a brojni su vjernici i svećenici darovali crkvu, od građevinskog materijala do liturgijskoga posuđa. Jednobrodna je sa zvonikom na pročelju. U prezbiteriju mramorni oltar. Oltar i crkvu blagoslovio je mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, u nedjelju 20. lipnja 2010. godine, u nazočnosti brojnih svećenika i vjernika.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Nova crkva sv. Petra u Žeravi na dan posvete, 20 lipnja 2010.