ŽUPE I DEKANATI
Zadarske nadbiskupije
Povratak na Zadarska nadbiskupija

Web stranica Zadarske nadbiskupije

TURANJ – župa Gospe Karmelske; župa se spominje 1430. 

Turanj leži na obali Pašmanskoga kanala 5 km sjeverozapadno od Biograda na Moru, uz Jadransku magistralu. Područje Turnja bilo je naseljeno već u antičko doba (rimski grobovi, arhitektonski fragmenti). Selo je dobilo ime po kuli (turris = toranj) plemena Meštrovića, kasnije posjed zadarske porodice de  Marchi.  Kao mjesto i župa se spominje u spisima 1430. godine. Srednjovjekovno naselje stradalo je u tijeku turskih napada, osobito 1645. Desno od magistrale sačuvani su ostatci tvrđave (s kulama na uglovima) koja je dobrim dijelom porušena u 17. stoljeću. Vrijedno je istaknuti da su uza sva povijesna stradanja sačuvani dobrim dijelom pisani povijesni dokumenti na glagoljici što svjedoči o vjeri i kulturi ovoga mjesta, koje je i jedno od biskupijskih Bogorodičinih svetišta (Gospe od Karmela). Župi Turanj pripadaju mjesto Sveti Petar (stari naziv Krmčina) i filijala Sikovo. Mještani se bave poljodjelstvom i turizmom.

Do 1970-tih godina postojalo starohrvatsko (glagoljaško) pjevanje. J. Bezić je magnetofonom zabilježio Glagoljašku pučku pjevanu misu (na staroslavenskom) u Turnju na blagdan Bezgrješnog začeća 1963. godine. Svake godine na blagdan Gospe Karmelske, 16. srpnja, poslije svete mise, održi se velika procesija s Gospinim kipom po mjestu.

Župni ured Gospe od Karmela, Turanj, 23207  SV. FILIP I JAKOV, tel. (023) 388-120, općina sv. Filip i Jakov.
Župnik: mr. don Marinko Duvnjak  (od 28. 8. 2001.).
Matice od 1590. do 1839. glagoljicom, od 1839. latinicom.
Škola: područna osnovna škola.
Stn.:  1145

Župna crkva Gospe od Karmela. Spominje se 1430. kao S. Maria delle Torette, bila je najprije posvećena Porođenju Gospinu. Više je puta pregrađivana, a današnji joj je oblik iz 1739. Ima sakristiju i tri mramorna oltara: glavni sa slikom Gospe od Karmela i svetohraništem, Gospe od Karmela s drvenim kipom i Srcem Isusovim s drvenim kipom; drveni oltar prema puku; škropionica; zvonik s tri zvona.

Gospina crkvica. Nalazi se lijevo na rtu u zaseoku Tukljača, među borovima na mjesnom groblju uz more. Zadužbina je Miroslava Mogorovića, zapovjednika brodovlja kneza Miroslava (memorijalni natpis iz 845. ugrađen kao nadvratnik), kasnije obnovljena. U crkvi nadgrobna ploča seoskog suca iz 15. st. (glagoljski natpis); zvonik na preslicu sa zvonom i apsida s kamenim pločama.

Sv. Andrije ap. Crkvica na otočiću Babac, kamo su se sklanjali Turanjci pred Turcima, bila je najprije posvećena Porođenju BDM, zatim Uznesenju BDM, a danas sv. Andriji, apostolu.

Župna kuća nalazi se na obali.

SVETI PETAR (Krmčina)

Uz magistralu prema Zadru. Stanovnici, noviji doseljenici iz zaleđa. U blizoj špilji zvanoj Buta otkriveni su artefakti iz neolita. Mjesto se spominje u spisima godine 1607.
Stn. 348

Crkva sv. Petra ap.  Obnovljena je 1681. kada je mjesto bilo župa sa svojim župnikom Petrom Pedišićem. Ima zvonik na preslicu sa zvonom; u  crkvi je oltar sv. Petra i krstionica.

 

SIKOVO

Nalazi se sjeverno od Turnja, preko brijega, prema Gorici. Veći dio stanovnika su porijeklom doseljenici iz zaleđa.
Stn.: 377

Filijala koju administrira župnik iz Sv. Filipa i Jakova. U njemu je sazidana 1977. crkvica sv. Nikole Tavelića m. Crkvica ima sakristiju, mramorni oltar prema puku, svetohranište u zidu i kip sv. Ante Padovanskoga. Poslužuje don Tomislav Baričević iz Sv. Filipa i Jakova.