ŽUPE I DEKANATI
Zadarske nadbiskupije
Povratak na Zadarska nadbiskupija

Web stranica Zadarske nadbiskupije

 SELINE – župa Rođenja BDM;  ustanovljena poslije 1700.

Seline se nalaze u Velebitskom kanalu nasuprot Vinjercu, u prošlosti su pripadale  obrovačkom distriktu. Nekoć su bile dosta raspršene po planinskim putovima, među planinskim vrhovima, daleko od crkve, tamo gdje im je najlakše bilo podići kuće radi paše svojih stada. Uza sve nepogodnosti, piše Bianchi (1879.), Selinjani su bili najbolji i najpobožniji u bivšoj ninskoj biskupiji.

Godine 1908. Seline su obuhvaćale sljedeća naselja: Zukva (tu je bila župna kuća), Velika Paklenica, Grabove Doline, Jasenar, Rimenić, Libinjev, Čičevice, Nad Modričom, Pod Oštrom Glavicom, Poda Dragom, Kosa, Provalija, Relijan, Nada Docom, Varoš Bucića, Varoš Magaški, Brig, Varoš Jukića, Gradina, Jabukovac, Dom Samardžića, Varoš Jurlinovića, Varoš Lekića, Varoš Skiljića. Sveukupno bilo je 107 domova s ukupno 787 stanovnika.

Akademik Jerko Bezić snimio je glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Selinama, o Božiću 1964. godine.

Župni ured Rođenja BDM, Seline, 23244 STARIGRAD-PAKLENICA.

Upravitelj župe: don Marinko Jelečević (Starigrad-Paklenica), tel. 369-230.                  

Općina Starigrad-Paklenica.

U župi djeluju sestre Klanjateljice Krvi Kristove.

Matične knjige krštenih od 1768., vjenčanih i umrlih od 1825.

Stn.: 455

Župna crkva Rođenja BDM (Male Gospe). Sagrađena je 1840., a posvećena 1850. Obnovljena 1987. Jednobrodna sa sakristijom; glavni oltar drveni sa svetohraništem i slikom Rođenja BDM; drveni oltar prema puku; pobočni oltar  od istarskog kamena i mramora s drvenim kipom Bogorodice i drveni oltar s drvenim kipom sv. Ante Padovanskoga; krstionica kamena; škropionica kamena; zvonik-preslica srušen i zvono na zemlji (priručna preslica za zvona na zemlji – betonska). Do 1808. u župi je djelovala bratovština sv. Marka.

Sv. Marka, ev. Na groblju; temeljito obnovljena i blagoslovljena 1999.

Sv. Petra i Pavla ap. (11. st.). Na granici između Selina i Starigrada bila je crkva koja je prema tradiciji bila župna za obadvije župe.

Sv. Jakova ap. Ruševine (suhozid) crkve u Velebitu.

Župna kuća u trošnom stanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.