ŽUPE I DEKANATI
Zadarske nadbiskupije
Povratak na Zadarska nadbiskupija

Web stranica Zadarske nadbiskupije

RAŠTEVIĆ – župa sv. Jurja, mučenika; prvi podatak iz 1164.

Mjesto Raštević nalazi se 3 km jugoistočno od Nadina i vrlo je staro naselje, što potvrđuje župna crkva sv. Jurja, u kojoj se na pobočnom oltaru nalazio natpis iz godine 1164. sa starinskim oblikom grba na kojemu je prikazana ruka koj

a stišće mač starog oblika (Bianchi). Mjesto je vjerojatno dobilo ime po hrastovima (Hraštević, stari naziv za  Raštević). Crkva je u povijesti bila središnja za više susjednih mjesta. Oko crkve u Rašteviću se nalazi mjesno vrlo staro groblje, a postoji u mjestu još jedan važan povijesni spomenik. To je srednjovjekovna utvrda ili kaštel zvani Kličevac, vlasništvo krbavskih knezova Kurjakovića. Godine 1453. sagradio ga Toma Kurjaković. Čitavi kompleks nalazi se u ruševnom stanju. Rašteviću pripadaju još naselja: Sridina od sela, Draga, Vrpoljane i Gradina Banović. Brojio je  1908. godine 323 stanovnika, a 2000. godine 360. Stanovništvo se bavi poljoprivredom i ponešto stočarstvom i peradarstvom.

Župni ured Sv. Jurja, Raštević, 23420 BENKOVAC, grad Benkovac.

Župnik: Mr. don Josip Radić, mob. 095- 874 5005
Matice od 1825.
Škola: područna osnova škola.
Stn.: 420

Župna crkva sv. Jurja. Iz temelja je pregrađena 1845. i posvećena 1846. Imala je dva oltara: glavni mramorni posvećen sv. Jurju i drugi drveni sv. Ivana Krstitelja i Triju kraljeva. Za vrijeme Domovinskog rata bila je devastirana. Temeljito je obnovljena 1998. Glavni oltar sa svetohraništem i slikom sv. Jurja; mali gipsani kip Bogorodice s Djetetom. Zvonik-preslica s dva zvona.

Župna kuća u Domovinskom ratu oštećena, a sada temeljito obnovljena.

Obnovljena župna kuća u Rašteviću

Leave a Reply

Your email address will not be published.