ŽUPE I DEKANATI
Zadarske nadbiskupije
Povratak na Zadarska nadbiskupija

Web stranica Zadarske nadbiskupije

PERUŠIĆ – župa Uznesenja BDM, ustanovljena u 16. st. 

 Perušić Benkovački, selo 3 km jugoistočno od Benkovca. U srednjem vijeku pripada hrvatskom rodu Perušića. Pod turskom vlašću od 1538. do 1684. Nakon što su protjerani Turci i sklopljen mir (1699.), raspršeno stanovništvo se vraća na svoja stara ognjišta i na čelu s bosanskim franjevcima, kojima je zadarski nadbiskup povjerio duhovnu skrb nad njima, obnavljaju svoj Perušić i podižu crkvu u čast Uznesenja BDM. 

Ova je župa u svome dugom povijesnom razvoju doživjela više puta teritorijalne promjene. Od male srednjovjekovne župe u 16. i 17. st.  postala je prostorno velika, a obuhvaćala je čak tridesetak naselja. Tako prostrana župa nije se mogla održati u pastoralnom jedinstvu, pa je 1703. dobila granice koje su, uz manje promjene, zadržane do danas. Župa se dijeli na Gornji i Donji Perušić, a pripadaju joj još naselja Lisičić, Podgrađe (rimska Asseria), Lepuri i Podlug. U Podgrađu su u tijeku arheološki radovi na iskapanju rimske Asserije, koji iznose na vidjelo jednu monumentalnu utvrdu koja je u svoje vrijeme dominirala čitavim ovim područjem. Premda ne postoje dokumenti koji bi pouzdano utvrdili povijest osnivanja župe Perušić, ipak iz neizravnih dokaza može se pretpostaviti da je pokraj perušićkog  kaštela postojala kršćanska zajednica, koja je kasnije postala župa.  Župa Perušić sa svojom crkvom sv. Marije spominje se već 1449. Prvotna crkva u starom naselju posvećena je sv. Jurju, iz 12.-13. st., a nalazi se pokraj župne kuće. Stanovništvo se bavi zemljoradnjom, vinogradarstvom te vađenjem i obrađivanjem kamena. Naselja: Perušić, Podlug, Šopot, Lepuri, Lisičić i Podgrađe.

Župni ured Uznesenja BDM, Perušić, 23420 BENKOVAC, tel. 647-574, fax: 789-2194, Benkovac.
Župnik: Don Tomislav Vlahović, mob.098-914-8724, e mail: zupa.perusic@gmail.com

Matice krštenih i umrlih vode se od 1841. (starije su stradale u požaru 1840.), umrlih od 1827.
Stn.: 1000

Župna crkva Uznesenja BDM. Sagrađena je 1684. Nakon što je podignut kaštel Perušić, postala je župnom crkvom. Oko crkve izgrađeno je groblje. U Domovinskom ratu pobunjeni Srbi crkvu su miniranjem razorili 1991. Teren gdje je bila crkva danas je raščišćen.

Nova župna crkva Uznesenja BDM u središtu mjesta sagrađena je  2006. godine. Jednobrodna je s kamenim oltarom i ambonom a uz nju se nalazi zvonik sa dva zvona. Projekt je izradila ing. Marina Eškinja (tvrtka “Demar” iz Zadra) a radove izvela tvrtka “Inis” d. o. o. iz Zadra. Crkvu i oltar je posvetio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa 10. prosinca 2006. godine.

Sv. Jurja m. Crkvica potjeće iz 12.-13. stoljeća. Obnovljena  1806. Nalazi se pokraj župne kuće. U Domovinskom ratu je opljačkana, a inventar uništen. Nakon arheoloških istraživanju i izrade projektne dokumentacije pristupilo se obnovi crkve, koja je sada produžena i proširena.

Sv. Martina b. U Lepurima – na groblju. Sagrađena poslije odlaska Turaka. Srušena u Domovinskom ratu 1991. Nakon čišćenja ruševina i opsežnih arheoloških istraživanja otkopana je trobrodna crkva iz starohrvatskih vremena.

Usred sela 2000. godine sagrađena je nova filijalna crkva u modernom stilu. Crkvu je 2001. blagoslovio nadbiskup Ivan Prenđa.

Rođenja BDM u Lisičiću, srušena je u Domovinskom ratu 1991. Sagrađena je nova 2000., i još nije blagoslovljena.  

Svetog Duha. U Podgrađu, sagrađena poslije odlaska Turaka, srušena je u Domovinskom ratu 1991. Obnovljenu crkvu blagoslovio je generalni vikar mons. Ivan Mustać, 2001.

Župna kuća, koja se nalazi se u Perušiću srušena u Domovinskom ratu, a na istom je mjestu izgrađena nova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.