ŽUPE I DEKANATI
Zadarske nadbiskupije
Povratak na Zadarska nadbiskupija

Web stranica Zadarske nadbiskupije

ZADAR – PUNTAMIKA – župa Bezgrješnog začeća BDM,  ustan.  5. 8.1968.

Župa Bezgrješnog začeća prostire se na zadarskom turističkom predjelu zvanom Borik i Puntamika, a osnovana je dekretom Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru od 5. kolovoza 1968.,  koji je potpisao tadašnji biskup, kapitularni vikar mons. Marijan Oblak. U nedjelju 25. kolovoza 1968. u prizemlju novoizgrađene kuće prvi je put biskup Marijan Oblak slavio svetu misu zajedno sa župnikom tog predjela grada o. Eugenom Zaninovićem, ofm. i novoimenovanim župnikom don Ivanom Mustaćem. Župa je nastala podjelom zapadnog dijela župe Presvetog Srca Isusova, jer se broj njezinih vjernika naglo podvostručio. Za potrebe župe kupljena je najprije jedna, a zatim i druga obiteljska kuća. U središtu župe kasnije je podignuta nova župna crkva zajedno s pastoralnim centrom.

Župni ured Bezgrešnog začeća BDM, Augusta Šenoe 3, 23000 ZADAR, tel: (023) 331-064; faks: 335-614, grad Zadar.

Župnik: don Igor Ikić, mob. 092-244-8649

Matice od 1968.

U župi djeluju sestre Kćeri Božje ljubavi.

Samostan: Redovnici Verbiti (vidi redovnici str. *****) 

Škola: osnovna, srednje.

Stn.: 4600

Župna crkva Bezgrješ-nog začeća BDM  moderna je građevina od betona i stakla, obložena kamenim pločama i uskim uzdužnim prozorima. Djeluje kao utvrda nepravilnih oblika. Sa zapadne strane diže se neobičan i jedva prepoznatljiv uski zvonik sa pet zvona. Novu župnu crkvu posvetio je 9. svibnja 1982. kardinal Silvio Oddi, pročelnik Svetog zbora za kler iz Rima. Crkva ima sakristiju, kameni oltar prema puku, kameni ambon, svetohranište: mjed na kamenoj podlozi, brončani kip Bezgrešne, pokrajnju kapelu s kamenim oltarom, škropionicu od kamena i krstionicu također od kamena, križni put – ulje na platnu i orgulje.

 S crkvom je spojen pastoralni centar sa stanom za svećenika i časne sestre te ostale prostorije za župne potrebe.

Sv. Stošije m. Na Puntamici: ruševni ostatci predromaničke dvokatne crkve (sada bez krova) kojoj je gornji dio jednak donjem.