ŽUPE I DEKANATI
Zadarske nadbiskupije
Povratak na Zadarska nadbiskupija

Web stranica Zadarske nadbiskupije

SV. FILIP I JAKOV – župa sv. Filipa i Jakova, ustanovljena 1670.

Sveti Filip i Jakov, prije Filipjakov, leži na obali Pašmanskog kanala, 3 km sjeverozapadno od Biograda na Moru. Od nekad malog pristaništa koje je služilo potrebi kraljevskog dvorca Rogova, dar hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. benediktinskom samostanu sv. Ivana u Biogradu, razvilo se veliko mjesto Sv. Filip i Jakov, koje je dobilo ime po apostolima čiji je naslov nosila prvotna crkva, koju je sagradio rogovski opat, čiji se grb vidi na malim vratima crkve.  Naselje se do 15. st. nazivalo Pristan i Rogovski Pristan (Molum Rogoue). Do turskih ratova Filipjakov je luka benediktinskog samostana u Rogovu, koji se nalazio u polju sjeveroistočno od sela. U Pristanu od 13. st. spominje se utvrđeni opatijski dvor s crkvom, podrumom, uljarnicom. U doba ratova s Turcima naselje je nekoliko puta stradalo. Sve do utvrđenja mjesta 1580. stanovnici Sv. Filipa i Jakova morali su često bježati pred turskim razaranjima. Konačno ga je porušio mletački vojskovođa Leonardo Foscolo za vrijeme Kandijskih ratova (1645.-1647.). Današnje selo podignuto je nakon povlačenja Turaka u 17. i 18. st. Ostatci opatijskog dvora (“Kaštel”) s uzidanim grbovima rogovskih opata i kardinala Domenica Grimanija (1496.) nalaze se u sklopu stambenih zgrada iz 18. i 19. st.

Župni ured:  Put primorja 8, 23207 SV. FILIP I JAKOV, tel. (023) 388-646, mob. 091 537-1519, općina sv. Filip i Jakov.
Župnik: Don Tomislav Dubinko, mob. 091-550-8339
Matice krštenih od 1670., vjenčanih od 1773.,  umrlih od 1797. godine.
Škola: osnovna.
Stn.: 1661

Stara župna crkva sv. Filipa i Jakova ap. Bila je srušena 1125. godine, a obnovljena u 14. st. i pregrađena 1707. te posvećena 1750. sv. Mihovilu, što svjedoči glagoljski natpis na lijevom zidu unutar crkve. U crkvi se čuva poznato gotičko raspelo iz 14. st. preneseno iz crkve sv. Roka na Rogovu. U župi postoji bratovština Gospe Lurdske. Crkva ima sakristiju i četiri mramorna oltara. Glavni oltar s metalnim svetohraništem i palom: Gospa s Djetetom, sv. Mihovilom i sv. Jakovom; pobočni oltar: sv. Ante s kipom, sv. Josip s kipom; oltar Gospe Lurdske s kipom; na zidu slike – ulje na platnu: Gospe Ružarice i sv. Nikole Tavelića; oltar prema puku kameni; ugrađena kamena škropionica. Zvonik s tri zvona.

Nova župna crkva sv. Filipa i Jakova ap.  Sagrađena je na mjestu staroga groblja. Posvetio ju je 1991.nadbiskup Marijan Oblak. Crkva je jednobrodna sa sakristijom; kameni oltar prema puku i kameni ambon: svetohranište drveno; veliko raspelo iz crkve na Rogovu (14. st.); kipovi sv. Filipa i sv. Jakova u nišama; kip Gospe Lurdske u maloj kapelici pokraj vratiju. Kripta po svoj dužini crkve.

Zvonik, za sada bez zvona.

Župna kuća spojena s crkvom u jedinstveni pastoralni centar.

Sv. Roko na Rogovu  iznad Sv. Filipa i Jakova, zvonik na preslicu s dva zvona (vidi: Kulturno-povijesna baština).