ŽUPE I DEKANATI
Zadarske nadbiskupije
Povratak na Zadarska nadbiskupija

Web stranica Zadarske nadbiskupije

SLIVNICA – župa sv. Kuzme i Damjana, mučenika; župa ustanovljena oko 1759.

Slivnica je raštrkano selo koje leži nedaleko od obale Velebitskog kanala i sela Vinjerca, te Novigradskog ždrila. Jedno je od najstarijih naselja novigradskog distrikta. Naseljeno od starijega kamenog doba; tragovi iz mlađega kamenog doba i kameno-bakrenog. Gusto naseljeno u doba Ilira i Rimljana. Na brežuljcima oko sela ostatci triju ilirskih gradina (Gradina kod Bokolje, Miolovića gradina i Lergova gradina). U pisanim dokumentima Slivnica se spominje 1301. i 1389. Na brežuljku Oraška gradina nalazila se je utvrda koja je dominirala Velebitskim kanalom i naseljima s obje strane, pa čak i do Vrane. Turci je nisu mogli osvojiti iako su to često pokušavali, zbog čega je stanovništvo bilo u stalnoj opasnosti. U 16. st. važna mletačka predstraža na granici s Turskom. Jedan izvor žive vode, nazvan Slivnica, dao je ime selu. Pokraj tog izvora bila je podignuta u staro vrijeme crkva koja se vremenom pokazala neodgovarajućom i neupotrebljivom te je 1845. crkvenim sredstvima i suradnjom mještana restaurirana i podignuta dva metra sačuvavši stare dimenzije.

Godine 1908. župu Slivnicu sačinjavahu sljedeće varoši: Bokulja, Čukovića, Pod Crkvom, Mijolovića, Šilovića, Kalaca, Pod Vodom, Kneževića, Pod Gradinom, Žunića, Na Golom Brijegu i Poda Strane,  sa 78 obitelji s 469 osoba.

U župi je djelovala bratovština sv. Kuzme i Damjana.

Sačuvano je staro pučko (glagoljaško) pjevanje stalnih dijelova mise i nekoliko drugih napjeva (snimio 1988. etnolog Livio Marijan).

Stanovništvo se bavi stočarstvom, poljoprivredom i turizmom.

Župni ured Sv. Kuzme i Damjana, Slivnica, 23247 VINJERAC, tel. 355-108, općina Posedarje.

Župnik: don Stjepan Vinko

Matične knjige krštenih vode se od 1761., a vjenčanih i umrlih od 1824.

Stn.: 876

Župna crkva sv. Kuzme i Damjana mm. Sagrađena je 1845. godine. Neprekinuti niz župnika slijedi od godine 1769. pa dalje. Crkva je obnovljena i produžena 1988. Jednobrodna sa sakristijom; glavni oltar mramorni sa svetohraništem i drvenim kipovima sv. Kuzme i Damjana; kameni oltar prema puku; na postoljima uza zid drveni kipovi Gospe od Zdravlja i sv. Josipa; kamena škropionica ugrađena. Zvonik s dva zvona.

Župna kuća iz 1845. obnovljena 1897. i 1983.

Leave a Reply

Your email address will not be published.